۱۳۹۱ مهر ۳, دوشنبه

آیا برای آزادی بیان وعقیده در بامیان باید فاتحه گرفت؟


جبهه عدالت خواهی و نهادینه سازی حرکت های زیبای مدنی در بامیان بعد از روی کار آمدن نظام جدید تنها دلخوشی و روزنه امید بامیانیها در سرزمین فراموشی شده شان بوده است.
در روزگاری که بامیان فقط نامیست که میتوان در روی نقشه های جغرافیایی یافت و عملا در برنامه ها و پلان های انکشافی و بازسازی نظام حاکم، جای خوبی ندارد، حرکت های مدنی و جنبش عدالت خواهی و حق طلبی همواره نام این سرزمین را شهرت جهانی بخشیده است و به سرزمین صلح، امنیت و آرامش معروف شده است.
اما ظاهراً همین اعتراضات و گردهمایی مسالمت آمیز و بدور از خشونت بامیانیها، که مورد توجه جدی سردمداران هم قرار نگرفته است، برای عده ای قابل هضم و تحمل نیست و در پی خفه کردن فریادهای عدالت طلبانه این مردم هستند.
حمله و سوء قصد مسلحانه به جان عبدالله برات فعال برجسته مدنی در ولایت بامیان،میتواند آغاز و زنگ خطر جدی باشد برای آزادی بیان و عقیده و نیز حرکت های مدنی که خود نوعی اعتراض و بیان اندیشه و عقاید به شمار میرود.
این گونه حملات مسلحانه به جان فعالین مدنی و شخصیت های برجسته و تاثیر گذار، در کنار آنکه نشانگر  افزایش تدریجی نا امنی در بامیان میباشد، موجی از نگرانی ها را در اذعامه عامه نیز بدنبال خواهد داشت و بامیان را در قطار مناطق نا امن به حساب خواهد آورد.
و اما مهمتر آنکه گمان میرود تا در آینده نیز اینگونه اقدامات سرکوب گر  و  مخالف با عدالت و آزادی بیان، بالای سایر فعالین مدنی و حقوق بشری از سوی حلقات انحصار گرا  و تمامیت خواه که حرکت های مدنی را در تضاد با منافع و قدرت شان می بینند، تکرار گردد و حتی باعث از دست رفتن حیات آنان نیز شود.
بناءً بر حکومت محلی بامیان و ارگانهای امنیتی و کشفی آن است تا با تحقیقات وسیع و همه جانبه، عاملین سوء قصد به جان یکتن از فعالین مدنی را شناسایی و به محاکمه بکشانند که نتایج خوبی همچون مجازات شدن جنایتکاران، افشا شدن حلقات تخریبکار و مخالف آزادی بیان و عقیده، تامین امنیت روانی و جانی شهروندان بامیان، تامین امنیت روانی و حیات فعالین مدنی و حقوق بشری، تطبیق و استحکام حاکمیت قانون و نظم در جامعه، دفاع از آزادی بیان و عقیده و ... را در پی خواهد داشت.
در غیر آن صورت، ره آوردهای بیش از یک دهه نظام دموکراسی و شعار های حاکمیت مردم بر مردم، آزادی بیان و عقیده و حق تظاهرات و اعتراضات مسالمت آمیز، مزخرفاتی بیش نخواهد بود و باید برای مردم سالاری، حق آزادی بیان ، حق تجمع و اعتراض مسالمت آمیز و حق رسیدن و دست یافتن به عدالت و دادخواهی، فاتحه خواند و آن را به تاریخ سپرد.
اما آنچه قابل تکرار است و بازگویی، همانا پایمردی و تلاش های مستمر و پیگیر، جریان دادخواهی، عدالت طلبی و اعتراض به اتلاف حقوق شهروندان بامیان است، که با وجود تمام خطرات و نگرانی ها، همچنان تداوم خواهد یافت و فعالین بامیانی در تمام عرصه ها ، شجاعانه، گام های استوار و متین شان را تا رسیدن به عدالت ، محکم خواهند برداشت و در مقابل هیچ تهدیدها، زورگویی ها، سرکوب ها و  حملات بزدلانه گروهک های انحصار طلب، زانو نخواهند زد.

۱۳۹۱ مرداد ۲۲, یکشنبه

قطع نامه تظاهرات مردمی ولایت بامیان در اعتراض به ناامنی راههای مواصلات منتهی به بامیان

آنگونه که همگان برآن واقفند، پس از گذشت دوره سیاه و حاکمیت جهل و تحجر طالبان و حضور پایگاههای القاعده و تروریزم بین المللی در افغانستان و تعمیل اداره استبدادی بیگانگان، با نجات مردم افغانستان به همکاری جامعه جهانی، فصل جدید سیاسی گشوده شد و فرصت های نوین برای مردم افغانستان با قرار گرفتن کشور در محراق توجه جهان، بدست آمد و با حمایت های جامعه بین المللی در عرصه های مختلف در افغانستان، دست آورده های مهمی چون تشکیل دولت، تدوین قانون اساسی، تدویر انتخابات ریاست جمهوری ، پارلمانی و شوراهای ولایتی، تشکیل نهادهای مختلف و الحاق افغانستان به کنوانسیون های متعدد بین المللی را بدنبال داشت.
اما با تاسف،  علی الرغم کمک های جهان به افغانستان، آنطوریکه مردم انتظار داشتند، نظام پاسخگو، شایسته سالار، با رعایت عدالت اجتماعی، انکشاف و بازسازی متوازن و عاری از فساد اداری، شکل نگرفت و برخلاف آن با رشد عواملی همچون فقر، گرسنگی، عدم امنیت، معضل بیکاری و .... زمینه را برای گسترش فعالیت های تروریستی دشمن در کشور مساعد و روز بروز نفوذ و  صفوف آنان را تقویت بخشید.
مردم مناطق مرکزی کشور و بخصوص ولایت بامیان، از ابتدای تشکیل حاکمیت قانونی در افغانستان، با کمال جدیت و صداقتمندی، به استقبال آن رفته و در راستای تامین امنیت، بازسازی، تفاهم، وحدت ملی و ایجاد روحیه همپذیری با تمام توان خویش تلاش و همکاری نموده و نیروهای نظامی آن زمان و مردم طی دو مرحله در برنامه های DDR و DIAG تمام اسلحه های دست داشته شان را به این پروسه تسلیم دادند تا امنیت واقعی و سرتاسری در کشور تامین گرددو مردم با خاطر آسوده و با رفاه زندگی نمایند.
اما آنگونه که دیده میشود با وجود اینکه امنیت خوبی در مناطق مرکزی و ولایت بامیان حاکم است، اما تلاش هایی برای نا امن سازی مسیرهای مواصلاتی منتهی به بامیان در جریان است و در سالیان اخیر گراف ناامنی ها در ولایت های میدان وردک و پروان که شاهراههای اصلی عبور مردم بامیان به سوی کابل و برعکس آن میباشد، سیر صعودی داشته و حتی تلفات جانی و خسارات مالی را برای این مردم ببار آورده است.
در کنار آن مناطق شمالی و شمال شرقی ولایت بامیان نیز درین اواخر شاهد بروز ناامنی ها و تلفاتی بوده است که میتواند نگرانی های جدی را در مورد آینده وضعیت امنیتی این مناطق ایجاد نماید.
بناءً مردم بامیان ضمن اعتراض شدید نسبت به این مسئله، خواسته ها و توقعات جدی خویش از حکومت، نهاد های مربوط و جامعه جهانی را بیان میداریم که:
1-      امنیت راههای مواصلاتی بامیان از مسیر ولایت های پروان، میدان و بغلان که شاهرگ های اصلی اقتصادی این مردم را تشکیل میدهد، بزودی تامین گردد.
2-      در جهت حفظ امنیت در مرکز بامیان و  بهبود وضعیت امنیتی در ولسوالی های سیغان، کهمرد، شیبر و حتی یکاولنگ، اقدامات موثر و کارا، انجام گیرد.
3-      در صورتیکه دولت و حکومت قادر به تامین امنیت شاهراههای مواصلاتی و مناطق یاد شده نیست، تجهیز و تسلیح مردم بایمان را در دستور کار خویش قرار دهد تا مردم خود این کار را انجام دهند.
4-      اگر مراجع ذیربط به تظاهرات مدنی ما، پاسخ مثبت نگوید و  اقدامات عملی را درین راستا انجام ندهند، تظاهرات و اعتراضات ما همچنان تداوم خواهد یافت.


                                                                                                                   بااحترام
                                                                                                                 مردم بامیان
                                                                                                                       22/ 5/1391

رونوشت ها به:
دفتر محترم نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد در بامیان (یوناما)
دفتر محترم ساحوی کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در بامیان.

۱۳۹۱ تیر ۱۱, یکشنبه

رئیس احصائیه مرکزی باید محاکه شود





هزاران تن از مردم بامیان ،با راه اندازی تظاهراتی مسالمت آمیز، آمار اعلام شده از نفوس این ولایت توسط احصائیه مرکزی را غیر واقعی و ناعادلانه خوانده و خشم و انزجار شدید شان را نسبت به این اقدام خصمانه اداره احصائیه مرکزی اعلان کردند.
مردم بامیان درین تظاهرات خواهان به محاکمه کشاندن  عبدالرحمن غفوری رئیس احصائیه مرکزی شده و خواهان پیگیری قانون آن شدند.
در این تظاهرات که  از مسجد  جامع رهبر شهید بامیان شروع و تا برابر دفتر نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد(یوناما) ادامه داشت، مردم بامیان با سر دادن شعارهای" احصائیه مرکزی عدالت، عدالت" و " احصائیه مرکزی خیانتت هویداست" خواهان نفوس شماری مجدد این ولایت و اعلام نفوس واقعی آن شدند.
محمد عزیز شفق رئیس شورای ولایتی بامیان در ختم این تظاهرات به خبرنگاران گفت:" مردم بامیان آمار اعلام شده از سوی احصائیه مرکزی کشور را غیر واقعی، نا عادلانه و کاملا مغرضانه می دانند و خواهان اعلام نفوس واقعی این ولایت هستند".
رئیس شورای ولایتی بامیان افزود:" مبتنی بر آماری که از سوی مراکز ملی و بین المللی همانند برنامه همبستگی ملی، نهاد های مربوط سازمان ملل و برنامه های واکسیناسیون ملل متحد ارائه شده، نفوس ولایت بامیان نزدیک به 750 هزار نفر هست اما احصائیه مرکزی نفوس این ولایت را 368 هزار نفر اعلام کرده است".
آقای شفق در ادامه می گوید:" در صورتی که به خواسته های عدالت خواهانه آنان جواب مثبت داده نشود، مردم بامیان در برابر این خیانت  آشکار اداره احصائیه مرکزی خاموش ننشسته واعتراضات شان را تداوم خواهند داد".
در همین حال محمد سجاد محسنی رئیس شورای هماهنگی احزاب سیاسی در بامیان در گفتگو با خبرنگاران، آمار اعلام شده نفوس ولایت بامیان از سوی احصائیه مرکزی را  جنایت و ظلم تاریخی بر مردم این ولایت عنوان کرده گفت:"افرادی که در این سروی استخدام شده بودند، به قریه جات مراجعه نکرده اند و فورمه ها را خود پر کرده اند، بدین اساس نفوس اعلام شده نیز غیر واقعی می باشد".
محسنی افزود بمنظور اینکه حق مردم بامیان ضایع نشود حکومت مرکزی باید هیات حقیقت یابی را برای بررسی و بازبینی پروسه نفوس شماری به این ولایت بفرستد.
در قطعنامه ای این تظاهرات، صلح دوستی، مدنیت و عدالت خواهی مردم بامیان و اینکه این مردم ازآغاز روند جدید در کشور حمایت کرده و همیشه خواسته های شان را با زبان منطق و عقلانیت بصورت مسالمت آمیز بیان داشته اند، یاد شده و گفته شده است که با این وجود مردم بامیان از نبود انکشاف متوازن و عدالت اجتماعی رنج کشیده و بار دیگر این حق تلفی و بیعدالتی از دریچه احصائیه مرکزی، بامیان و بامیانیها را ناجوانمردانه هدف قرار داده است.
دربخش دیگری از این قطعنامه آمده است که بر اساس آمار منابع تطبیق کننده واکسیناسیون، ریاست معارف، و کمیسیون انتخابات در بامیان، تنها 167 هزار طفل زیر پنج سال، 134 هزار دانش آموز مکتب بین سنین 7 الی 18 در این ولایت زندگی دارند و 242 هزار واجد شرایط رای  دهی بالای هجده سال برای شرکت در انتخابات سال  1389  هجری شمسی کارت رای دهی دریافت کرده اند.

۱۳۹۱ خرداد ۱۷, چهارشنبه


 استاد حاجی محمد محقق رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان و رئیس کمیسیون عدلی و قضایی مجلس نمایندگان که در راس یک هیئت عصر روز دوشنبه وارد بامیان گردیده بود، سه شنبه در اولین روز اقامت شان در بامیان با والی بامیان داکتر حبیبه سرابی، شورای عالی بامیان، نمایندگان گفتمان دانشجو، جمعی از متنفذین و بزرگان برادران تاجک در بامیان، اساتید دانشگاه و دارالمعلمین، دانشجویان، نمایندگان احزاب سیاسی در بامیان، مسئولین قوماندانی هماهنگی در زون بامیان، تعدادی ازمسئولین ادارات دولتی،اعضای شورای تمدن، تعداد زیادی از متنفذین، بزرگان قومی، فرهنگیان و سایر اقشار مردم، دیدار و ملاقات نمودند.
استاد محقق هدف از سفر خویش را ارج گذاری به شهید ضحاک و هم چنان دید و بازدید ها در شرایط فعلی عنوان کرد.
همچنین عصر روز سه شنبه استاد محقق با حضور در دانشگاه بامیان در جمع عده کثیری از دانشجویان به صحبت پرداخته و روی موضوعات حساس ملی به ایراد سخن پرداخته و وعده دادند تا مشکلات موجود در بامیان و دانشگاه بامیان را در پارلمان و نیز با مقامات حکومتی مطرح خواهد ساخت.
درین دیدارها و ملاقاتها، روی اوضاع جاری کشور و مسایل مهم ملی و نیز در مورد تهاجم کوچی ها به بهسود، اعلان احصائیه نفوس ولایت بامیان و برنامه های جبهه ملی، صحبت نمودند.
استاد حاجی محمد محقق قرار است امروز چهارشنبه در مراسم نخستین سالگرد شهادت شهید جواد ضحاک رئیس فقید شورای ولایتی بامیان که در هفدهم جوزای سال گذشته توسط مخالفین مسلح در ولسوالی سیاه گرد ولایت پروان به شهادت رسید،  اشتراک و سخنرانی نماید.

۱۳۹۱ خرداد ۵, جمعه

روز عدالت و سالروز تولد شهید مزاری دربامیان تجلیل شد

ازسالروز تولد رهبر شهید مزاری بزرگ و روز عدالت، روز پنچشنبه چهارم جوزا در بامیان گرامیداشت بعمل آمد
درین محفل سخنرانان با برشمردن ویژگی های شخصیتی و رهبری رهبر شهید و بازخوانی خاطراتی از رهبر شهید، محفل را جالب توجه ساخته بودند.
این روز در بسیاری از مناطق در داخل و خارج از کشور بنام روز عدالت نام گذاری شده است و تاکید بر آن است تا تلاش های همه جانبه صورت بگیرد که این روز در تقویم رسمی کشور بنام روز عدالت گنجانیده شود.


۱۳۹۱ خرداد ۴, پنجشنبه

بساط داغ قمار بازی در بامیان


قمار بازی و سرگرمی هایی که در آن برد و باخت وجود داشته باشد، در شریعت اسلامی امریست حرام و ناجایز که همواره روی آن تاکید بعمل آمده است.
قمار بازی در بامیان از گذشته تا اکنون به شکل مخفیانه و بدور از انظار عمومی صورت می گرفت، اما در سالیان اخیر این موضوع عمومیت پیدا کرده و انجام آن در انظار عمومی راه یافته است.
بازی های ورزشی چون والیبال، اسنوکر، بیلیارد و ... و نیز در میادینی جنگ حیوانات هموچون بودنه، خروس، کبک و ... که خود از موارد ممنوع است، به شدت با قمار آغشته شده است.
هم اکنون بخش بزرگی از سرگرمی های جوانان و حتی نسل سالخورده و میان سال در بامیان را انجام قمار از طریق بازی های ورزشی و یا جنگ دادن حیوانات و یا حد اقل تماشای اینگونه مسابقات آمیخته باقمار و برد و باخت تشکیل میدهد.
شاهدان عینی که خود در میادین قماربازی حاضر بوده اند اند میگویند که روزانه مبالغ هنگفتی بمنظور برد و باخت سرازیر و تبادله میشوند و حتی در آخرین موردی که در روز جمعه 22 ثور سال روان، اتفاق افتاده است، فردی حتی تحت فشار شدید وارد شده بر اثر باخت های پی در پی حتی در نهایت یک عراده واسطه نقلیه خویش را به رقبای خویش واگذار کرده است.
اکنون این سوال پیش می آید که چه عواملی دست به دست هم داده اند تا این گونه مفاسد اخلاقی و اعمال ناجایز و مخالف با شریعت اسلامی و فرهنگ و ارزش های مردم بامیان، شکل علنی بخود بگیرد؟
آیا دوری مردم و بخصوص جوانان از دین و ارزشهای اسلامی و در کنار آن درک نادرست و سطحی از دموکراسی و آزادی و وضعیت فعلی حاکم برکشور باعث شکل گیری چنین امری شده است؟
آیا نبود میکانیزم بازدارنده از سوی مسئولین امنیتی و ارگان های دولتی در خصوص تطبیق نظم و قانون در جامعه باعث رشد این پدیده منفی شده است؟
آیا عدم توجه روحانیون و علمای دینی و متولیان دین، در جهت رهنمایی و بلند بردن سطح آگاهی مردم از متون دینی و دساتیر شرعی، چنین مشکلاتی را ببار آورده است؟
به نظر میرسد ترکیبی از عوامل ذکر شده در فوق، همه تبدیل به زمینه باز و فضای مساعدی برای رشد مفاسد اخلاقی و ترویج ضد ارزش ها شده است.
زیرا با یک نظر اندازی سطحی به میزان آگاهی مردم از آزادی و دموکراسی میتوان بخوبی درک کرد که تعبیر و برداشت کاملا اشتباه و منحرف گرانه از آزادی و دموکراسی، نگرش مردم را با تحولات عمیق و غیرواقعی روبرو ساخته است و در عین حال علمای دینی و روحانیون نیز درین زمینه یا سکوت اختیار کرده اند و یا توجه عمیق و اثر گذاری درین زمینه نداشته اند.
در کنار آن پیگیری دوامدار پولیس و نیروهای امنیتی موظف، هم آنگونه که باید و شاید درین زمینه مشاهده نمیشود، فعالیت های بازدارنده مقطعی پولیس در گذشته اگر چه اندکی از میزان قمار بازی و یا جنگ دادن حیوانات کاسته بود اما عدم قاطعیت عمل و فعالیت های مستمر و دوامدار آنان، زمینه بازگشت به وضعیت گذشته را فراهم آورده است.
بنابرین در صورتیکه تمرکز توجه روی جلوگیری و ممانعت از قمار بازی چه در انظار عمومی و چه در خفا توسط مسئولین امور و یا هم روحانیون و علمای دینی، قرار نگیرد، تداوم این روند، میتواند تبعات کاملا ناگوار و خطرناکی را متوجه آینده جامعه بسازد.
روی مردم و به ویژه نسل جوان، به قمار و باختن مبالغ هنگفت میتواند مسایلی همچون رشد و پیدایش خشونت در خانواده و یا هم فروپاشی کانون خانواده، ترک تحصیل و تعلیم و یا نپرداختن جدی به تعلیم و تحصیل، دست زدن به فروش اموال و اثاثیه خانه و منزل، دست به زدن سرقت، قتل و انواع جرایم دیگر، اعتیاد به مواد مخدر و مختل سازی امنیت روانی و جانی افراد سالم در جامعه، همه و همه پیامد های شوم و ناگواریست که تداوم این وضعیت میتواند بدنبال داشته باشد.
و در نهایت با بهم خوردن نظم اجتماعی و عدم تطبیق قانون و پاگذاشتن روی ارزشها و لگد مال کردن فرهنگ و دساتیر دین، میزان حاکمیت و قانون و امنیت عمومی به شدت کاهش خواهد یافت و در نتیجه با افزایش هرج و مرج و بی نظمی، روند حکومتداری و بهبود آن با چالش جدی و غیر قابل کنترول رو برو خواهد شد.

۱۳۹۱ اردیبهشت ۱۳, چهارشنبه

تجلیل از روز جهانی کارگر در سالروز نصب هریکین در بامیان


اول ماه مه، اولین سالگرد نصب الکین در میدان سر بازار بامیان و نامگذاری این میدان به نام میدان الیکین که نماد حق خواهی مردم بامیان است و روز جهانی کارگر توسط تعدادی از مردم مدنی بامیان تجلیل شد.
این در حالیست که آمار بیکاری در بامیان به شدت بالاست و ادارات حکومتی و غیر حکومتی ولایت بامیان چون هیچ توجهی به وضعیت آنان ندارند، هیچ آمار رسمی در باره آنان در اختیار ندارند.
فقر شدید و تنگدستی در میان مردم بامیان بیداد میکند که یکی از عوامل اصلی آن بیکاری است اما تا هنوز آماری از تعداد افراد و خانواده هایی که زیر خط فقر زندگی می کنند نیز در دست نیست.
سال گذشته به ادارات  در بامیان مربوط  از طرف مقامات مسئول دستور داده شده بود تا میزان در آمد سرانه افراد در بامیان را که بگونه مستقیم با فقر و وضعیت کار در ارتباط میباشد، بدست بیاورند، اما ظاهرا این ادارات تا هنوز قادر به انجام این کار نشده اند.

۱۳۹۱ اردیبهشت ۱۱, دوشنبه

عمرزاخیل وال درکمند جاسوس زیبا روی ایرانی


نورالله دلاوری رئیس بانک مرکزی نیز همه روزه به وسیلۀ یک دخترۀ جاسوس، تخلیۀ اطلاعاتی می شود
قرار اطلاع از منابع تأئیده شده و مؤثق، وزیر مالیۀ تیم حاکم، آقای حضرت عمر ذاخیلوال به تاریخ 22 اپریل سال روان به بهانه اشتراک در جلسات بانک جهانی و همچنان جهت مذاکرات دوجانبه با مقامات امریکائی درباره تحریمات غرب بالای ایران، توسط پرواز کلاس درجه یک (first class) خطوط هوائی امریکا وارد واشنگتن گردید.
وی قبل از این که به واشنگتن دی.سی سفر نماید با یک دخترزیبا روی ایرانی در کابل آشنا شده بود. جاسوسۀ زرنگ وابسته به شبکه های جاسوسی ایران درکابل است. دختران جاسوس که ازسوی اطلاعات ایران به افغانستان توظیف می شوند؛ ظاهراً دارندۀ حق تابعیت کشورهای غربی وامریکایی می  باشند. به این ترتیب، وزیر یا مقام بلند پایه یی که ازسوی شبکه استخباراتی به عنوان تارگیت درنظرگرفته می شود، فکرکند که دخترمورد نظر، ازمخالفان جمهوری اسلامی است.
دخترجاسوس ایرانی بسیارماهرانه وبعد ازطی مراحل خود را به وزیرزاخیل وال نزدیک کرده است. زاخیل وال  در شامگاه 22 اپریل در یکی از رستورانت های مشهور شهر واشنگتن دی.سی که از مؤقعیت و پرستیژ خوبی برخوردار می باشد و در جاده جورجتون مؤقعیت دارد در کافه میلانوCafé Milano  با یک دسته گل سرخ انتظار معشوقۀ ایرانی را می کشید.
وقتی دختروارد رستورانت می شود؛ عقب میزی که قبلاً ازسوی زاخیل وال ریزرف شده بود، می نشیند.
صحبت زاخیل وال با دخترۀ جاسوس تا نیمه های شب ادامه یافت. معلوم نشده که صحبت طولانی میان آن دو تنها به مسایل شخصی رابطه داشته یا این که بخشی از حوزۀ کاری را نیز شامل می شده است. نیمه شب 22 اپریل جاسوسۀ ایرانی دریک تاکسی با زاخیل وال به یک نقطه ناشناخته تر حرکت کردند.
زاخیل وال دعوت سفیرافغانستان برای آشنایی تشریفاتی با پروگرام سفر را نیز رد کرد وسرگرم تماس با دخترایرانی بود. تقسیم اوقات سفر واطلاعات دقیق این مسأله کاملا دردسترس هوتل داران واوراق مسافرتی زاخیل وال موجود است.
سفر با هواپیمای مخصوص وکلاس درجه یک حدود بیست هزار دالر است. با نشراین خبرمعلوم خواهد شدکه شورای علمای کرام وتیم حاکم چه موضع خواهد گرفت؟ درهمین حال اخباردقیق وجود دارد که یک دخترجاسوس ایرانی افغانی الاصل به جان نورالله دلاوری رئیس بانک نیز انداخته شده است وجاسوسۀ مذکورازچند وچون امورات بانک افغانستان همه روزه به سفارت ایران وشبکه های ارتباطی دیگر گزارش می دهند. برخی «نخبه گان» به ظاهر«جهادی» درحکومت وخارج ازآن که خود درخباثت ها ودزدی های آشکار شهرۀ اند، نیز درعنکبوت جاسوسه های ایرانی بند افتاده اند. موارد متعدد دیگری هم وجود دارد که چه گونه مقامات بلند پایه، ازسوی جاسوسان کشورهای همسایه تخلیه اطلاعاتی می شوند.